Guide til valg af cykelhjelm, hvis du skal til Syden og cykle i bjerge

Skal du ned og prøve kræfter med nogle af Europas største bjerge? Er du i tvivl om, hvilken type cykelhjelm du bør vælge til formålet? Vil du gerne have et par gode tips og tricks til valg af den rette hjelm?

Hvis ja, er denne artikel lige noget for dig. Artiklen fungerer nemlig som en slags mini-guide til valg af cykelhjelm til bjergkørsel. Der er nemlig en række faktorer du bør være opmærksomme på, når du vælger hjelm til bjergene. Ellers kan du ende med at koge over på din vej op mod Alpe d’Huez.

Komforten spiller en meget vigtig rolle

Bjergkørsel handler tit og ofte om at sidde på syregrænsen i rigtig lang tid. I den forbindelse er det vigtigt, at du sidder så komfortabelt på cyklen som muligt. Og dette gælder også din beklædning – det skal være komfortabelt. Ellers bliver de 14 km op til Alpen meget lange og irriterende.

Derfor er det uhyre vigtigt, at du vælger en hjelm med god komfort. Med god komfort menes der, at den sidder godt på dit hoved uden at virke irriterende. Den skal selvfølgelig sidde fast, men det er vigtigt, at det cykelhjelmen ikke direkte generer dig.

Hvordan finder du så en komfortabel cykelhjelm? Det gør du ganske enkelt ved at prøve dig frem. Forsøg dig med forskellige modeller og typer og find ud af, hvilke der sidder bedst på dit hoved.

Sørg for at vælge en hjelm med mange lufthuller

Når du kører i Sydens bjerge, kommer du typisk gennem dale, hvor temperaturen snildt kan ramme de 35-40 grader. I den forbindelse er det uhyre vigtigt, at du kan ånde gennem din hjelm. Det vil altså sige, at en cykelhjelm med mange lufthuller er at foretrække, når du skal køre i bjergene og de dertilhørende dale.

Hvad så når du når toppen – fryser du så ikke? Størstedelen af kroppens varme udledes via hovedet. Derfor er det sjældent, at du decideret fryser dit hoved, når du har hjelm på. Derfor kan du med fordel vælge en hjelm med mange lufthuller. Du har meget nemmere ved at koge over i hovedet end at fryse det. Derudover er det også kun på toppen og nedkørslen, at temperaturen godt kan dale lidt. Og nedkørslen klarer du alt andet lige hurtigere end opkørslen.

En letvægtshjelm er at foretrække

Hvis du går meget op i dit udstyr og gerne vil være så let som muligt, er det oplagt at gå efter en såkaldt letvægtshjelm. Forskellen på en almindelig cykelhjelm og en letvægtshjelm er typisk ikke mere end max. 100 gram. Dog spiller denne vægtforskel en stor rolle for nogen.

Dog er det vigtigste stadigvæk at vælge en cykelhjelm som du synes er komfortabel at have på. Når du sidder på 8-10% stigninger, går du ikke så meget op i, hvad hjelmen vejer. I den forbindelse handler det mere om komfort.

Artiklen er skrevet af Simon, der til dagligt driver boligmagasinet BedreBoligliv.dk. Udover at drive magasinet har han også en stor interesse for landevejscykling. Han skal bl.a. deltage i et af verdens hårdeste motionscykelløb La Marmotte i 2015, hvorfor han om nogen ved, hvilken type hjelm, der er at foretrække i Sydeuropas hårde bjerge.