Cykelhjelme til børn

Det er vigtigt at vi som voksne bruger cykelhjelm, men det er endnu vigtigere at vores børn gør det. Derfor har vi samlet en stor oversigt over cykelhjelme til børn, hvor du med garanti kan finde en hjelm som dit barn / dine børn vil blive glad for.

I Danmark er det nærmest en naturlig ting på linje med at lære at gå at de også skal lære at cykle. Det skyldes naturligvis, at danskerne er et af verdens absolut mest cyklende folkefærd i verden, og at der er sikre cykelstier og brede veje i alle dele af landet. Men derfor er det jo ikke ufarligt, når de usikre, nye cyklister skal ud på gader, veje og stier, uanset hvor gode vilkårene er for cyklisterne herhjemme.

Det allerførste man skal tænke på som forældre, når man har købt barnets første cykel, er at købe barnets første cykelhjelm. 

Køb en cykelhjelm til børn og begynd den gode opdragelse

Der er flere ting at tage hensyn til, når du køber pigens eller drengens cykelhjelm. Det første, barnet ser på en cykelhjelm er, hvordan den ser ud. Er den sej nok? Sød nok? Pæn nok? Sjov nok? Børnene har masser af forskellige ønsker til, hvordan hjelmen tager sig ud. Derfor er det et rigtig godt råd at købe hjelmen sammen med din søn eller datter. For ellers risikerer man, at barnet efter få ganges brug ikke har lyst til at tage hjelmen på, fordi den ifølge barnet ser dum eller fjollet ud.

Det næste, der sker, er så, at det bliver en kamp om at tage hjelmen på hver eneste dag. Vælg derfor en cykelhjelm børn, som de selv er helt på det rene med. Når I sammen har fundet den helt rigtige hjelm med mønster eller stærke farver, så skal I sørge for, at størrelsen passer til barnets alder og hoved. Cykelhjelm børn kan altid finindstilles med et lille spænde i nakken, men selve størrelsen skal alligevel være så nær som muligt.

Cykelhjelme til børn

Hvis det ikke er muligt at finde en perfekt passende hjelm så vælg en, der er til den større side, for barnet vokser jo, og finindstillingen skal nok få den til at sidde stramt og behageligt på hovedet. Endelig skal du finde ud af, om hjelmen er sikkerhedsgodkendt af myndighederne med E-mærket EN1078.

Når du allerede fra begyndelsen lærer barnet, at man altid tager cykelhjelm på hovedet inden cykelturen, har du gjort dit til, at barnet får den rigtige start i trafikken – en begyndelse som ny trafikant, som jo gerne skal fortsætte resten af barnelivet, videre i ungdommen og helt ind i voksenlivet. Med en sikker hjelm på hovedet og en god opdragelse har du gjort dit for at børnene kommer lidt sikrere gennem de første år som cyklist.  

Cykelhjelme til børn i alle aldre

For at kunne give dit barn en god cykelstart er det vigtigt at du kender dit barns behov.

Er der tale om en cykelhjelm der udelukkende skal bruges til cykelbrug? Eller skal hjelmen også kunne fungere som “legehjelm” til rulleskøjter, løbecykler eller løbehjul?

Nedenfor har vi lavet en detaljeret guide der omhandler de forskellige aldersgrupper og hvilke hjelme vi mener matcher børns behov i de forskellige aldersgrupper.

Cykelhjelme til børn i alderen 0-2 år

En tommelfingerregel er at dit barn først er klar til at sidde i en cykelstol når dit barn kan sidde selv.

Vi anbefaler at du vælger en god cykelstol der er behagelig at sidde i. Cykelstole med høje ryglæn er et must, så dit barn kan få sig et hvil hvis dit barn bliver træt.

Vælg gerne en cykelstol, hvor der er i ryglænet, er gjort plads til at dit barn kan sidde tilbagelænet når de har deres cykelhjelm på.

Det kan være svært at finde cykelhjelme til helt små børn, da der ikke er særlig mange cykelhjelmsproducenter, der fremstiller cykelhjelme til denne aldersgruppe. Der er dog enkelte mærker du altid kan regne med. Abus, Nutcase og Lazer er mærker der fremstiller cykelhjelme til babyer.

En god baby hjelm er en cykelhjelm der har en flad eller rund nakke, så dit barn som før nævnt kan tage et hvil. Derudover bør hjelmen være let, luftig og have bløde og behagelige stopper.

Her er vores anbefalinger til denne aldersgruppe:
Abus smiley 2.0, Abus Smiley 2.1, Abus Anuky, Nutcase Baby Nutty, Casco Mini Generation

Cykelhjelme til børn i alderen 3-4 år

Børn i 3-4 års alderen er ekstra opmærksom og elsker at lære nye ting. Det er helt klart er en fordel når man som forældre, så småt skal begynde at snakke med sit barn om trafiksikkerhed.

Du må ikke løbe ud foran bilen”, “du skal huske at se dig for og holde mor eller far i hånden” er helt sikkert sætninger du ofte har brugt.

En ting der kan være en rigtig god idé er, at øve med dit barn og gøre trafikøvelser til en leg. Hvis du skal have dit barn med ud og cykle så fortæl dem hvor man går, hvor man cykler og hvor man kører bil. Gør opmærksom på at man altid skal se sig for, fordi trafikken hele tiden er i bevægelse.

Når dit barn nærmer sig tre-fire års alderen, begynder selvstændigheden for alvor at træde ind og det kan være rigtig godt for dit barn at træne sin balance. Der findes et hav af fine balancecykler der kan give dit barn en sjov og lærerig oplevelse. Du kan læse mere om hvordan du træner balancen på løbecykler på Rådet for Sikker Trafiks hjemmeside.

Her er de cykelhjelme vi kan anbefale til løbecykler:
Bell Ripper (fordi det er en hjelm der går langt ned foran og i nakken, samtidig med at hjelmen beskytter tindingerne), Abus Youn-i cykelhjelme, Lazer Lil Gekko.

Cykelhjelme til børn i alderen 5-6 år

 

Nu begynder dit barn virkelig at komme i bevægelse. Når børn er 4-5 år begynder de at vise interesse for at ville cykle selv. Det er også her at det er ved at være tid til at baby hjelmen skal skiftes ud til en større model.

Når du skal vælge en cykelhjelm til dit barn i 5-6 års alderen, er det vigtigt at du tænker lidt mere over hvilke aktiviteter dit barn skal bruge hjelmen til. De fleste børnehjelme der bliver produceret i dag kan bruges til både cykling, rulleskøjter og lign.

Det kan også være en vanskelig alder hvor dit barn måske ikke længere ønsker at bruge cykelhjelm. Lad altid dit barn være med til at vælge deres nye cykelhjelm, så i sammen finder en fin og sikker løsning.

Cykelhjelmene vi anbefaler til denne aldersgruppe er:
Abus Hubble 1.1 (Denne cykelhjelm er lavet på sen mart måde, hvor ventilationshullerne sidder således at solen ikke kan komme ind i hjelmen. På den måde undgår dit barn at blive solskoldet). Abus Scraper kid 3.0, Abus Smiley 2.0 Royal,

Vi anbefaler derudover at du husker at anskaffe refleksveste og andre reflekser, så dit barn færdes sikkert i trafikken. Dette er selvfølgelig gældende for børn i alle aldersgrupper.

Cykelhjelme til børn i alderen 7-9år

Børn i syv-otte års alderen har mod på livet og er dare-devils på deres cykler og løbehjul. Det er derfor en alder hvor du for alvor skal gå i gang med trafiktræning, så dit barn kan finde ud af at færdes i trafikken.

De fleste i denne alder får lov at cykle alene i skole af stille og utrafikerede veje. Det er dog ikke alle børn der er klar til skulle cykle selv i denne alder, så det kommer helt sikkert an på hvad din fornemmelse er.

Aktivitetsniveauet i denne alder er utrolig højt og der bliver brugt meget mere tid på fysiske aktiviteter.

Elsker dig barn at rulle på rulleskøjter, cykle på sin cykel, eller løbe på sit løbehjul, så er en skaterhjelme et must have.

Vi kan derfor anbefale disse skaterhjelme:
Nutcase skaterhjelme, Melon skaterhjelme, Urbanwinner skaterhjelme, Limar skaterhjelmeCykelhjelme til børn i alderen 10-12 år

 

Et barn i 10-12 års alderen er ekstra opmærksom og har nu en alder hvor de selv kan cykle i skole.

Det er dog svært som forældre at vide hvornår ens barn er helt klar. Det kan skabe mange bekymringer i den første stykke tid, hvor dit barn får lov at cykle selv.

Der er meget du selv kan gøre for både dit barn og dig selv i denne situation.

Træn ruten sammen og lad dit barn køre i forvejen, for at vise hvordan de ville cykle hvis du ikke var med. Observer hvordan dit barns evne til at læse og forudse situationer er, og hvor god dit barn er til at orienterer sig.

Du skal være ekstra obs. på at din barn læse skiltene, og at dit barn ved hvor man skal opholde sig når man cykler. Du kan finde en masse finde øvelser her: Når dit barn skal cykle alene.

Du kan forslå dit barn at cykle sammen med skolekammerater, da cyklister i større flok oftest bliver spottet hurtigere i trafikken, end cyklister der cykler alene. De kan også hjælpe hinanden med at køre pænt, og huske hinanden på hvordan trafikreglerne er.

Du bør fra start af holde fast i hvor vigtigt det er for dit barn at bruge cykelhjelm. OGSÅ selvom at dit barn ikke mener det er nødvendigt.

Dit barn kan i denne alder “ændre cykelhjelmsadfærd” og pludselig glemme hjelmen, eller på andenvis komme med undskyldninger for hvorfor dit barn ikke vil bruge cykelhjelm.

En god idé er at tage en snak med skolen, så skolen kan være med til at skabe en god hjelm-politik blandt eleverne i dit barns klasse.

Du kan også snakke med de andre elevers forældre, for at se om i sammen kan finde en løsning, der kan få børnene til at bruge cykelhjelm.

Får dit barn lommepenge, så kan du inddrage en sum af lommepengene når de “glemmer” deres cykelhjelm. Det er en hård måde at lære dem en vigtig lektie, men deres sikkerhed er trods alt det vigtigste.

Til børn i denne alder anbefaler vi følgende hjelme:
Abus Scraper kid 3.0, Abus Urban-i modellerne, Bell Charger

Cykelhjelme til børn i alderen 13-16 år

13-16-årige har bestemt sin helt egen mening til hvordan tingene skal forgå. Det at bruge cykelhjelm, mener mange teenagere, ikke altid er det fedeste at have på.

Teenagere er let påvirkelige og hvis der er andre i deres vennegruppe der ikke vil bruge cykelhjelm, så kan det påvirke dem til heller ikke at ville.

Teenagere vil gerne være seje og smarte, og det er ikke altid at en cykelhjelm høre ind under den kategori. Desværre.

Det er vigtigt at du som forælde holder fast i at børnene skal bruge deres cykelhjelm. Rådet for sikker trafik har nemlig lavet en statistik, der viser at 41% af unge 13-16-årige siger at det hjælper at deres forældre stiller krav til at de skal huske deres hjelm og køre lovligt.

Mobilen sidder klisteret til størstedelen af verdens befolkning og især 13-16-årige er særlig glad for deres telefon. Husk derfor at understrege over for dit barn, at man IKKE må bruge mobiltelefonen imens man cykler.

Heldigvis er der flere og flere teenagere der bruger cykelhjelm i dag.

Man kan heldigvis få en masse smarte hjelme, der både er moderigtige og flotte.

Vi anbefaler disse hjelme til de 13-16-årige:
Nutcase cykelhjelme, Abus Scraper cykelhjelm, Abus Hyban cykelhjelm