Bedst i test

Da vi ikke har ressourcer til at udføre vores egne tests her på NyCykelhjelm.dk, så vi må henvise dig til de hjelme som vores samarbejdspartnere har kåret “Bedst i test”. At en cykelhjelm er kåret “Bedst i test” er uden tvivl et godt tegn, men vær opmærksom på præmisserne for disse tests, samt hvilke modeller der er blevet testet.

Der findes i dag et utal af forskellige cykelhjelme at vælge imellem på et marked, der er stadigt voksende. Nogle hjelme vægter design og udseende højest, andre ser først og fremmest på komfort og funktionalitet mens andre igen vægter det sikkerhedsmæssige, som det vigtigste.

Men hvad kan man egentlig være sikker på, når man vil finde ud af, hvilke cykelhjelme der er bedst og sikrest i trafikken? Man kan måske ikke altid stole på de lovprisende ord fra producenten, som nok har testet deres egne hjelme, men som jo samtidig lever at sælge dem til cyklister og skateboardere.

Kig efter “bedst i test”-mærket og CE

Fakta er, at alt for mange cykelhjelme lever ikke op til de gældende sikkerhedskrav, når de udsættes for tests af myndigheder i forskellige lande. Hjelmens skal er for måske for spinkel, remmene om hoved og hage lukker ikke lukke godt nok eller hjelmen kan måske ikke ses tilstrækkeligt i regnvejr eller mørke. Derfor er der god grund til at sætte sig grundigt ind i det produkt, man overvejer købe.

Og det første man overhovedet skal se efter er, om cykelhjelmen bærer mærket med den europæiske sikkerhedsstandard – en CE-godkendelse – med mærket EN 1078. Det andet, du skal være sikker på, er at cykelhjelmen passer til dit eller dit barns hoved. Hjelmen skal have gode muligheder for finjusteringer, så den sidder helt tæt uden at stramme for hårdt.

Derudover findes der masser af tests, som foretages af relevante myndigheder hvert år. I en sådan test bliver cykelhjelmen udsat for hændelser, der i værste fald kan ske i trafikken. Det betyder, at hjelmens vigtigste del – selve hjelmen eller skallen – testes for om materialet har en brudstyrke, der kan modstå et alvorligt fald fra cyklen. Hvis hjelmen revner, knækker eller splintres ved for lav et slag, så er den ikke sikker nok. En anden del er om hjelmen bliver siddende på hovedet under et styrt.

Tests af både børne og voksen hjelme

Det er vigtigt, at den ikke rutsjer rundt på hoved, men at den i stedet bliver siddende og beskytter under styrtet. I den forbindelse er remmene meget vigtige, idet materialet skal være stærkt nok til at modstå et sådan tryk eller slag.

Det er altså hele samspillet i hjelmens design og valget af materialer, der ligger til grund for om hjelmen er bedst i test – og dermed sikrest i trafikken. Derfor: Vælg altid det sikreste valg med flest anmærkninger fra testresultater.